Teez » Specials » Regelsystemen lichaam

Regelsystemen in het lichaam

Regelsystemen in het lichaam Het lichaam wordt wel eens beschouwd als een ingewikkelde "fabriek", bestaande uit allerlei subsystemen met specifieke functies en onderlinge connecties. Ieder van deze systemen heeft een intern milieu in stand te houden, bijvoorbeeld in de vorm van bloeddruk of temperatuur. Als er een storing in een van deze regelsystemen optreedt, kunnen andere systemen tevens aangedaan raken, wat zich zal uiten in ziektesymptomen. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, spelen zich in ons lichaam vele processen af, van de spijsvertering tot de regulatie van de hartslag en van houdingsbalans tot denkprocessen in de hersenen. Bij die lichaamsfuncties zijn verschillende orgaansystemen betrokken, welke verbonden zijn via het vaatstelsel en bestaan uit cellen, die weer kleine fabriekjes op zich zijn. In de diverse celcompartimenten speelt zich een ingewikkeld samenspel van eiwitten en andere moleculen af - dit alles onder specifieke omstandigheden, zoals de zuurgraad en de temperatuur, die een bepaalde waarde moeten hebben om de chemische reacties correct te doen plaatsvinden. Ook op hogere niveaus treffen we systemen aan die aan strikte regulatie onderhevig dienen te zijn, zoals de bloedvoorziening naar de organen toe en de hormoonsignalering die de communicatie tussen organen onderling bewerkstelligt.

Hier zal een aantal van de regelsystemen besproken worden die de homeostase van het lichaam (de regulatie van biologische variabelen) teweegbrengen. Naast het werkingsmechanisme zal het effect van stoornissen in de regulatie worden beschreven.

Biologie van de menstruatiecyclus

Als een meisje in de puberteit komt, zal zij beginnen te menstrueren. Een maandelijks ongemak, met bloedingen die vaak gepaard gaan met pijnklachten. De uitwendig merkbare bloeding is het eind van de…

De glucosehuishouding

Om te kunnen functioneren, heeft het lichaam brandstoffen nodig als bron van energie. Een belangrijke brandstof zijn suikers, waar glucose uit wordt vrijgemaakt. Hoewel de inname van suikers met pieke…

Regulatie van de bloeddruk

De meeste bezoekjes aan de huisarts gaan gepaard met het meten van de bloeddruk. Als de waarde te hoog of te laag blijkt te zijn, kan dit aanleiding geven tot het voorschrijven van medicatie. Een abno…

Regulatie van de lichaamstemperatuur

Om normaal te kunnen functioneren, moet het inwendige van het lichaam een bepaalde temperatuur hebben. Het effect van een afwijkende lichaamstemperatuur wordt duidelijk in het geval van koorts. Dit ka…

Regulatie van honger en dorst

Dat je moet eten en drinken om in leven te blijven, zal niemand verbazen. Dat je zo nu en dan trek en dorst krijgt om aan die behoeften te voldoen, zal ook geen nieuws zijn. Maar waar komt het gevoel…
Gepubliceerd door Teez op 03-10-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.