Teez » Specials » Modegeschiedenis
Teez: Informatie van A tot Z

Geschiedenis van de mode

Wanneer we ons een voorstelling maken van de wereld van enkele eeuwen terug, komt algauw een beeld van zorgeloos flanerende adel in ons op, gekleed in pompeuze dracht. Hoepelrokken, korsetten en plooikragen manipuleerden de lichaamscontouren tot idealistische proporties. Zich manoeuvreren in deze constructies kon echter nog wel eens lastig zijn. De mode in deze tijden diende dan ook geen praktisch doeleinde; het was een middel waarmee men streefde naar een imposant, of juist elegant voorkomen.
Vanaf de zestiende eeuw duiken de portretten op van adel die zich met veel luister heeft uitgedost. Men pronkte met zichzelf en onderscheidde zich aldus sterk van het deel van de bevolking dat daar de middelen niet toe had. De klederdracht werd dusdanig gecompliceerd dat aankleden verwerd tot een ritueel op zich, waarbij hulp onontbeerlijk was. Zelfs bij het plaatsnemen op een stoel kon een dame behoorlijk belemmerd worden.

<I>De 18e eeuwse dame wist hoe zij een grootse entree moest maken. Dansen in een dergelijke jurk kon echter wat lastig uitpakken...</I> / Bron: Robert Delaunay (1749–1814) / Jean-Michel Moreau the Younger (1741–1814), Wikimedia Commons (Publiek domein)De 18e eeuwse dame wist hoe zij een grootse entree moest maken. Dansen in een dergelijke jurk kon echter wat lastig uitpakken... / Bron: Robert Delaunay (1749–1814) / Jean-Michel Moreau the Younger (1741–1814), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wanneer de historische mode scherper onder de loep wordt genomen, wordt duidelijk dat het tijdsspecifieke modebeeld een weerspiegeling was van de tijdsgeest van een bepaalde periode: heersende filosofieën en de moreel beïnvloedden dat wat als smaakvol werd beschouwd. Strengheid en lichtzinnigheid, natuurlijke en geïdealiseerde silhouetten zijn maar enkele van de tegenstellingen die in de modegeschiedenis van de voorgaande eeuwen worden aangetroffen.

In de vier navolgende hoofdstukken zal worden beschreven welke mode de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw karakteriseerde, zowel voor het dames- als het herenkostuum, en in welke context de mode zich ontwikkelde. Duidelijk zal worden dat het uiterlijk van de historische Europeaan, hoe curieus die af en toe ook mag overkomen, toch veel zegt over hoe men destijds dacht en leefde.

Mode in de 16e eeuw

De 16e eeuw wordt ook wel aangeduid als de Renaissance, de tijd van de "wedergeboorte", waarin het middeleeuwse denken werd verlaten om terug te grijpen op ideeën uit de klassieke oudheid. Tezamen met…

Mode in de 17e eeuw

De 17e eeuw staat ook wel bekend als de Gouden Eeuw van de Nederlanden. Het was een hoogtepunt van handel, kunst, rijkdom en macht. De Republiek der Verenigde Nederlanden genoot veel aanzien en was di…

Mode in de 18e eeuw

Geen eeuw kende een zo groot contrast als de 18e eeuw. Hier kwam de extravagantie van de mode tot haar historische hoogtepunt: niets was te breed, te hoog, te diep, te opgesmukt of te bizar. Korsetten…

Mode in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werden grote stappen gezet naar de moderne wereld: de industrialisatie bracht machines, fotografie begon de schilderkunst te verdringen. Het herenkostuum ontwikkelde zich tot de vorm di…
Gepubliceerd door Teez op 10-01-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
    Schrijf mee!