Teez » Specials » Anime stijl tekenen
Teez: Informatie van A tot Z

Leer tekenen in anime stijl

In de vorige eeuw kwam in Japan een tekenstijl tot ontwikkeling die wordt aangeduid met de term "anime". Het werd een enorme productietak, met wereldwijde export van vele tekenfilms. Denk aan Heidi en Sindbad uit de jaren '70, tot Dragonball Z en Pokémon. Het succes van deze tekenfilms heeft de Japanse tekenstijl zeer invloedrijk gemaakt: ook in Westerse producties zijn vaak elementen van de anime stijl te ontdekken. Ben jij de volgende die zich deze tekentechniek eigen maakt?
De term "anime" (spreek uit: "aa-nie-mee") is afgeleid van "animation" en in Japan de meest toegepaste vorm van animeren. De anime tekenstijl is gemakkelijk herkenbaar: vaak kun je in één oogopslag al zeggen of je met een Japanse tekenfilmproductie te maken hebt. Een allesomvattende beschrijving is echter lastig te geven. In de tientallen jaren waarin de anime zich heeft ontwikkeld, zijn er vele substijlen ontstaan. Niet álle anime bevatten bijvoorbeeld personages met grote ogen, en binnen het grote-ogen-genre bestaat er ook nog veel variatie. Het ontdekken van de verschillende stijlvormen binnen de anime is een studie op zich, maar daar zullen we ons hier niet aan wijden.

We laten de brede definitie van de anime-stijl dus even voor wat hij is. Immers, als je anime wilt leren tekenen, moet je ergens beginnen. Welke substijl dat is, is niet zozeer van belang. Zodra je je de hier gepresenteerde voorbeeldstijl hebt eigengemaakt, is het een kwestie van andere stijlvormen opzoeken, bestuderen en kleine aanpassingen maken in de aangeleerde stijl. Zo zul je spoedig verschillende typen anime kunnen tekenen, en ontdekken welke jou het beste ligt.

Voor een eerste kennismaking met anime is voor drie typische anime-personages een stapsgewijze uitleg voor het tekenen van een gezicht beschreven:

Gezichten tekenen in anime stijl: een meisje

De Japanse tekenwereld houdt er zo haar eigen schoonheidsideaal op na. Je kent ze wel, die meisjes met hun wel érg grote ogen en de meest bijzondere haarkleuren. Ben jij gecharmeerd van de gezichten v…

Gezichten tekenen in anime stijl: een jongen

Wie zich een voorstelling maakt van de Japanse tekenstijl, zal doorgaans als eerst een meisje met grote ogen en een hoog, klein neusje in gedachten krijgen. Natuurlijk worden er ook mannelijke persona…

Gezichten tekenen in anime stijl: een slechterik

Wie een beetje thuis is in de Japanse tekenfilms, kent ze wel: het lijzige type met lang haar, een duistere blik en een donkere stem. Personages met dit profiel streven ernaar een of ander kwade krach…
Gepubliceerd door Teez op 20-08-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!